Artex Veret - Az Artex vállalat érméi!
Artex Veret - Az Artex Külkereskdelmi Vállalat érméi!
Mennyit ér egy Artex UV?
A vatera.hu által eladott darabok listáját mutatja meg, így lehet a legjobban következtetni egy darab valós értékére!
Az utánveret az eredeti kibocsátó által egy korábbi érme ismételt kiadását jelenti, amelyet az eredeti verőszerszám alapján készített verőtővel vernek. Minősége, nemesfémtartalma* (*nem feltétlenül) és méretparaméterei is meg kell, hogy egyezzen az eredeti érmével. Amennyiben az előbb felsorolt paraméterek bármelyike eltér, azt már fantáziaveretnek hívjuk! Az után- és fantázia vereteket jelölni kell az érmén. ARTEX-nél előfordul jelöletlen is!

FORINT PORTÁL FACEBOOK BEJEGYZÉS

Nem árt tudni ??????

Közzétette: Forint Portál Numizmatika – 2024. március 31., vasárnap

1907-es koronázási 100 koronás utanveretei közötti különbség

Az 1907-es koronázási arany 100 koronás érméből az Artex Külkereskedelmi Vállalat megrendelésére készült utánveret 1966-tól 1967-ig több részletben. A különbségeket általában jelzéssel is illették, - ami nem mindig sikerült :) - jelen esetben a jelzés a gyakori UP utánvert próba kezdőbetűit kapta.


Az eddig ismert utánvert arany 100 koronás UP betűi között pötty is szerepel (U•P), ami általában a többi más utánvert érmék esetében is igaz volt. Nos nem volt nehéz észrevenni, hogy bizonyos vereteknél valami nem stimmel, mégpedig, hogy az UP jelzés a körirathoz képest ferdén áll, illetve hiányzik a pötty. Némi utánajárás és kutakodás után világossá vált, hogy ez azért lehetséges, mert a platina veretek verőtövével is vertek arany 100 koronás érméket, mivel ezek az ismertető jegyek a platina vereteknél találhatóak meg. Természetesen sok más ismertetőjegyet is találunk az összehasonlítás során, melyeket lefelé görgetve tekinthetünk meg.





Fotó: mcsearch.info és worthpoint.com


Az érmék eltérései egymáshoz viszonyítva:

1. A szakirodalom által ismert utánveret arany 100 koronás U•P jelzéssel
2. Eddig ismeretlen utánveret arany 100 koronás, ami platina verőtővel készült, U P jelzéssel
3. Utánveret platina 100 koronás U P jelzéssel

 

A legfontosabb különbség, az UP jelzés közötti eltérés. Az első részleten a UP jelzés között van pötty, illetve a körirathoz képest normál állású. A másik két részlet tökéletesen egyezik, tehát az UP betűk között van egy kis szünet, illetve nincsen pötty és a körirathoz képest ferdén állnak.

 

Az első részleten a "CZ" betűk felső szárai "V" alakban összeérnek, míg a másik kettő részleten távol vannak egymástól és nincsen "V" hatás!

 

Az ádámcsutka az első részleten jobban kiemelkedik, míg a másik kettőn nem!

 

A karakterek vonalvastagsága az első részleten vastag míg a másik kettőn vékony. Ezt a legjobban a nullás számjegyen láthatjuk!

 

A karakterek vonalvastagsága az első részleten vastag míg a másik kettőn vékony. Ezt a legjobban a nullás számjegyen láthatjuk! Ami ennél a részletnél nagyon fontos, hogy a nulla jobb felső részén, a platina vereteknél verőtő sérülésből eredő, folt található, ami fellelhető a most bemutatott 2-es számmal jelölt aranyérme esetében is.

 

A karakterek vonalvastagsága az első részleten vastag míg a másik kettőn vékony. Ezt a legjobban az "O" betűkön láthatjuk!

 

Ismert verési dátumok:

1966. június 24-én 1 db,
1966. február 16-án 10 db,
1966-ban további 5 db,
1967. február 10-én 50 db,
1967. augusztus 19-én 10 db.
Összesen: 76 db.


Vajon a csekély 76 darabból hány aranyérme készülhetett a platina verőtövével? Egyáltalán a 76 darab reálisnak tűnhet? Feltehetően nem, hiszen az Artex Külkereskedelmi Vállalat által megrendelt érmék néha jelzés nélkül készültek, az eredeti forgalmi érmékhez hasonlóan...

 


Az is kérdés még, hogy készültek-e platina verőtővel jelzés nélküli utánveretek?


Domoki Ferenc a Numizmatikai Közlöny CVIII-CIX. évfolyam 2009-2010. számában megjelent "Az 1907-es jubileumi 5 - és 100 koronás érmék keletkezési körülményei" cikke szerint is készültek utánveretek jelzés nélkül, és az ott megjelenített fotó az itt bemutatott 1-es változattal egyezik meg. Tehát most rajtunk a sor találni egy platina verőtővel vert jelzés nélküli utánveretet. Az írás szerint könnyű felismerni, mert a felülete mindenhol egyformán matt, peremirat betűinek belseje sárga.

 



1. "Sűrűbben" előforduló utánveret arany 100 koronás U•P jelzéssel
Fotó: mcsearch.info

 



2. "Ritkán" előforduló utánveret arany 100 koronás, ami platina verőtővel készült, U P jelzéssel
Fotó: mcsearch.info

 

 



3. Utánveret platina 100 koronás U P jelzéssel
Fotó: worthpoint.com

 

Artex Veret: 2012.04.09.

Fotók: www.europhoto.eu.com