Artex Veret - Az Artex vállalat érméi!
Artex Veret - Az Artex Külkereskdelmi Vállalat érméi!
Mennyit ér egy Artex UV?
A vatera.hu által eladott darabok listáját mutatja meg, így lehet a legjobban következtetni egy darab valós értékére!
Az utánveret az eredeti kibocsátó által egy korábbi érme ismételt kiadását jelenti, amelyet az eredeti verőszerszám alapján készített verőtővel vernek. Minősége, nemesfémtartalma* (*nem feltétlenül) és méretparaméterei is meg kell, hogy egyezzen az eredeti érmével. Amennyiben az előbb felsorolt paraméterek bármelyike eltér, azt már fantáziaveretnek hívjuk! Az után- és fantázia vereteket jelölni kell az érmén. ARTEX-nél előfordul jelöletlen is!

FORINT PORTÁL FACEBOOK BEJEGYZÉS

Korona - Pengő átszámító táblázat!!! Magyar Köztisztviselők Fogyasztási...

Közzétette: Forint Portál Numizmatika – 2024. március 14., csütörtök

1946-OS VASTAG, PROOF (TÜKÖRVERET) KOSSUTH 5 FORINTOS 100DB-OS VÁLTOZATA!

Lapozgattam Leányfalusi Károly, Nagy Ádám: A forint-fillér pénzrendszer című könyvét, és megakadt a szemem az 1946-os vastag 5 forintos változatainál. Utánveretként két féle változatot említ, mégpedig 1946 PP és 1946 PP (999,9%) 20,63 gramm tömegű 2001-ben a Mester sor része ként vert 5 ft-ost. Az 1998-as korábbi könyvben is szerepel ez a megkülönböztetés. Mivel az idők folyamán gyakorlatilag nem lehetett látni, csak a Mester sor darabjait, elgondolkoztam, hogy vajon létezik-e a korábbi veret?

Nos létezik! :) Már szemmel is jól látni, hogy a két érme kivitelezése között van némi különbség, ezért biztosan állítható, hogy két különböző verőtővel készült. Egyesek azt állítják, hogy a technika nem változott, de azért a két érmét kézbe véve mégis, azonnal észrevehető a különbség.




Mester sor 2001-ből

 

Leálnyalusi Károly - Nagy Ádám - A forint pénzrendzer 1946-1986 - 5 forint Proof Artex utánveret 100 db!

Leálnyalusi Károly - Nagy Ádám - A forint pénzrendzer 1946-1986
5 forint Proof Artex fantáziaveret 100 db


A két 5 forintos közötti különbségek a következők:

 

-Szín: A Mester sor érméje már-már enyhén kékes színben pompázik a 999,9/1000 finomságú színezüst. A korábbi PP-s veretnél feltehetően a 835/1000 finomság jellemezhető, amint a picit sárgás színe is jelzi.

-Betűk: A körirat betűi a Mester sor esetében hegyes végződésűek, ezt a legjobban az "A,Á" betűk esetében láthatjuk, míg a korábbi veretnél tompák a végződések.

-Körirat: Az 5 forintos körirata: "MUNKA A NEMZETI JÓLÉT ALAPJA". A Mester sornál a beütés nem túl erős, tehát vékony betűk voltak a peremező szerszámon. A korábbi változatnál erőteljesebbnek, vastagabbnak tűnnek a betűk, érezhető, hogy a szerszám betűi vastagok voltak. A szavak közötti térköz eltérő, tehát a két érmét egymás mellé állítva, majd körbeforgatva, tapasztalhatjuk, hogy eltér egymástól. Ami, említésre méltó, hogy a Mester sor körirata akkor olvasható helyesen, ha Kossuth arcképe felül van. A másik változatnál pont fordítva van, tehát a címer van felül.



A két változat előoldali képe


A két változat hátoldali képe


Peremirat: eltérő betűk, "JÓ" betűk esetében szemmel is jól látható az eltérés

 

 

A részletek kinagyítva

 



Normál és fordított peremirat.
Mester sorokban levő 5 forintos esetében: Kossuth arcképe van felül.
Korábban vert 5 forintos esetében: a címer van felül.

 


Most nézzük meg, egy kicsit a Mester sor csomagolását, a peremirat állása szempontjából. A képen látni, hogy Kossuth arcképe felül van így olvasható a peremirat. Átnézve 20-25 csomagolt Mester sort, kivétel nélkül, ez a tulajdonság mindegyiknél ilyen állású volt. A Mester sor 2500 darabos mennyiségben készült, egyenként verve, gondosan odafigyelve a peremirat azonos állására, így mind a 2500 esetében a peremirat állása ugyan olyan.

 

Mester sorba csomagolt proof 5 forintos.
Ha, Kossuth arcképe felül van, abban az esetben olvasható helyesen peremirat szövege.




Az eredeti 1946-os szerszámok felhasználásával felirat sajnos kétértelmű!
Az eredeti szerszám alapján az fantáziaverethez készített szerszámmal!

.


1946-os forgalmi 5 forintos



A két PP változat hátoldali képe



A két PP változat hátoldali képe



A két PP változat hátoldali képe



Peremirat normál és fordított állásban



2002-es hirdetés, a Mester sor megjelenéséről...


Összegzésképpen, azt tanácsoljuk, hogy aki a korábbi változattal találkozik, ne habozzon vegye meg, mert igen ritkán bukkan fel...


Artex Veret: 2012.01.11.